Jabuka, to malo crveno slatko voće svojim primamljivim izgledom uvijek izvuče volju kod svake domaćice za spremiti bilo kakvu slasticu s njom.
Ja vam otkrivam svoju najdražu kombinaciju sa orasima, ali i sa mekim i prhkim tijestom koje će vas zasigurno osvojiti. Riječ je o slatkim štrudlama kao desert za svaku prigodu.
Sastojci koji su vam potrebni za tijesto:
- 400 g glatkog brašna
- 400 g oštrog brašna
- 200 g maslaca
- 300 ml mlijeka
- 3 jaja
- 1 vanilin šećer
- 1 kvasac
- 4 žlice šečera
- 1 žlica bourbon vanilije
- Naribana korica limuna
Nadjev:
- Oko 2 kg jabuka
- Žlica ruma
- 4 žlice šečera
- Žlica cimeta
Još:
200 g mljevenih oraha
Maslac za premaz
Upute za rad:
U toplo mlijeko razmrvite kvasac.
U veću posudu stavite brašno sa ostalim sastojcima. Kad je kvasac nabubrio, dodajte ga brašnu i zamijesite tijesto. Potrebno je mijesiti što duže, jer će tijesto od maslaca postati predivno glatko. Posujte sa malo brašna, pokrijte krpom i stavite na toplo mjesto da se diže.
Kad se tijesto odvostručilo, stavite ga na pobrašnjenu podlogu. Podijelite ga na 4 jednaka dijela.
Svaki dio razvaljajte i premažite ga nadjevom od jabuka koje ste prethodno očistili i naribali te dodali potrebne sastojke. Kada ste premazali nadjevom, posujte sa mljevenim orasima i zarolajte u štrudlu.
Tako ponovite sa ostalim tijestom.
U lim za pečenje stavite masni papir, te na njega slažite gotove štrudle.
Prije pečenja premažite sa rastopljenim maslacom.
Pecite na 180 °c stupnjeva oko 30 – 40 minuta, ovisno o pećnici.
Vaš desert je spreman za ugodno poslijepodne uz kavu sa obitelji ili prijateljima!
U slast!